Communicatie

De eerste groene dwarsliggers van 100 % zwavelbeton gelegd in Puurs: een ecologische revolutie voor de Belgische en Europese spoorwegen

De minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, ging vanmorgen naar Puurs en legde daar de eerste groene dwarsliggers die volledig uit zwavelbeton bestaan. Die duurzame innovatie maakt het mogelijk om de CO2-uitstoot bij de productie van dwarsliggers met 40% te verminderen en tegelijk de recuperatie van afval te bevorderen: zwavel, dat als industrieel afval wordt beschouwd, wordt hergebruikt en is volledig recycleerbaar bij 140°C.

Vanmorgen installeerde Infrabel in Puurs, in aanwezigheid van de minister van Mobiliteit Georges Gilkinet, totaal vernieuwende en milieuvriendelijke dwarsliggers. Verre van de traditionele "treinbielzen" van cement of behandeld hout, zijn deze dwarsliggers volledig gemaakt van zwavelbeton. De productie van dwarsliggers van zwavelbeton leidt tot 40% minder  CO2-uitstoot. Concreet betekent dat tot 8400 ton CO2 minder per jaar voor de productie van de 25.000 dwarsliggers voor Infrabel. De zwavel, een stof die tot dusver als industrieel afval werd beschouwd, wordt gerecupereerd en is bij 140°C volledig recycleerbaar. De nieuwe dwarsliggers zijn dus volledig circulair en kunnen gemakkelijk worden omgesmolten om nieuwe dwarsliggers te produceren.

De groene dwarsliggers zijn het resultaat van de samenwerking tussen Infrabel en de onderneming De Bonte en vormen een primeur voor zowel de Belgische als de Europese spoorwegen. Het gaat om een belangrijke ecologische innovatie die helpt om van de spoorwegen de duurzame ruggengraat te maken van de mobiliteit van morgen. Meteen is het ook een mooie economische kans voor het bedrijf achter deze innovatie.

"De trein is de meest milieuvriendelijke vervoermiddel. Maar het kan nog beter, zoals met deze groene dwarsliggers van zwavelbeton. Dit is een primeur in België en Europa waar we trots op mogen zijn: een kleine ecologische revolutie voor onze spoorwegen. Mijn ambitie voor de spoorwegen omvat ook duurzamere overheidsopdrachten, en steun voor onderzoek en innovatie om te werken aan concrete en duurzame oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst. Infrabel rust niet op zijn lauweren en daar ben ik blij om. Net als onze hele economie is het belangrijk dat ook onze overheidsbedrijven de ecologische omslag maken", zegt Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit.